ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ КОНКУРСУ “КОЛОСОК – весняний -2014”,
3–4 КЛАСИ
Для підготовки до участі у конкурсі “КОЛОСОК- осінній -2014” читай науково-популярну тематичну природничу газету для розумників та розумниць “КОЛОСОЧОК”
ПЕРЕДПЛАТНИЙ ІНДЕКС ВИДАННЯ
89454
Газета виходить щотижня впродовж навчального року
НАЙКРАЩИЙ ЧИТАЧ
І ЮНИЙ ГЕОГРАФ
- В. Фікус.
Сучасна міська людина відірвана від природи. Все, чим ми оточили себе у наших помешканнях – лінолеум, фарби, лаки, пластик, паркет, синтетичні килими, телевізори, комп’ютери, телефони, ксерокси, сканери тощо – виділяє шкідливі хімічні речовини. Їх виділяють й миючі засоби та водопровідна вода. А з повітрям, що потрапляє з вулиці, у вихлопах автомобілів і сигаретному димі містяться такі небезпечні для здоров’я бензол і толуол. Електромагнітне випромінювання побутових приладів, бактерії та сухість повітря також шкодять нашому здоров’ю.
З усіма цими проблемами допомагають впоратися певні види кімнатних рослин. Вони насичують повітря вологою та киснем, очищають повітря від пилу та хімічних забруднень, виділяють фітонциди, які згубно діють на мікроби. Крім фікуса забруднене повітря житла добре очищають такі рослини, як драцена, диффенбахія, герань. Підтримують вологість повітря в приміщеннях багато рослин, але найбільш поширені з них: папороть, цикламен, різні види фіалок. Вбивають шкідливі бактерії і віруси герань, лавр, кактус.
Отже, кімнатні рослини – не примха, а необхідність! Однак, серед кімнатних рослин є й небезпечні.
Детальніше про властивості домашніх рослин читай у газеті „КОЛОСОЧОК” №25(2013) „КІМНАТНІ РОСЛИНИ І ТВОЄ ЗДОРОВ Я”.
2. А. Найбільша річка в Україні. В. Починається на території Росії. Д. Тут водяться в’юн, карась, короп, лящ, лин, окунь, сом, щука.
Дніпро – найбільша річка України, тече територією Росії, Білорусі та України. Протяжність – 2201 км, з них 1005 км – територією України. Дніпро – третя річка в Європі після Волги і Дунаю за площею водозбірного басейну і протяжністю.
Дніпро починається у Смоленської області Росії, неподалік від озера Гаврилівське, а впадає у Дніпровський лиман Чорного моря в Україні. Дніпро – головний постачальник води в Україні. Водними ресурсами Дніпра користуються біля 30 млн. мешканців України (це фактично дві третини від усього населення).
Найбільш розповсюджені види риб у Дніпрі: в’юн, голець, густера, єлець, жерех, карась сріблястий, короп дзеркальний, краснопірка, лящ, лінь, минь, окунь, піскар звичайний, плітка, сазан, синець, сом, судак, уклейка, щука, язь.
Дніпро має понад 15 тисяч приток. Дніпро – ріка рівнинна, течія переважно швидка, але є тихі плеса й вири зі зворотною течією. Глибини різні – є перекати, де глибина сягає 0,5 м, а є ями глибиною 20-30 м.
На Дніпрі за порогами, між сучасними Дніпропетровськом і Запоріжжям, у дніпровських плавнях була народжена славна козацька Запорізька Січ.
Казку „Річка-дерево ” читай в газеті „КОЛОСОЧОК” №1(2014) „ДНІПРО НА КАРТІ УКРАЇНИ”.
3. Г. Підземна річка.
Найдовша у світі (8,2 км) підземна ріка Пуерто-Принсеса (Філіппіни)– шосте чудо природи – протікає у печері і впадає у Південнокорейське море. Мандруючи річкою на човні, можна помилуватися карстовими печерами і гротами, прикрашеними сталактитами та сталагмітами дивовижної краси.
Поблизу міста Пуерто-Принсеса в зоні розвитку карсту створений Національний парк.
Тут росте понад 800 видів рослин, які належать до 300 родів і 100 сімейств; мешкають 165 видів птахів, з них 15 ендеміків (синьоголовий папуга (Tanygnathus lucionensis), білогрудий морський орел (Halitutus leucogates)); 30 видів ссавців, серед них єдиний представник приматів – довгохвоста макака (Macaca fascicularis); бородата свиня (Sus barbatus), палаванський бінтуронг (Arctictis binturong); 19 видів рептилій, з них 8 видів – ендеміки; 10 видів земноводних: філіппінська лісна жаба (Rana acanthi), філіппінська барбурула (Barbourula busuangensis). Серед представників підводного світу тут чудово почувають себе дюгонь (Dugong dugon) і морська зелена черепаха Хоксбилла (Chelonia mydas). Дюгонь занесений до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи зі статусом „вразливий вид”.
4. Б. М’яту.
М’ята – одна з найдавніших лікарських, запашних рослин. Перші відомості про її використання відносяться до дуже далеких часів: вона згадувалася на клинописних дощечках ассірійців, її знайшли в гробницях єгипетських фараонів. Ім’я рослині дали стародавні греки на честь німфи Менти, коханої владики підземного царства Плутона. Ревнива його дружина перетворила нещасну в рослину з ніжним, холодним запахом.
Всі види м’яти (близько 20-25) люди використовують вже багато тисячоліть. Стародавні греки робили з неї парфуми з освіжаючим ароматом. Стародавні греки і римляни вплітали м’яту у вінки для релігійних церемоній, а також використовували її для лікування шлунково-кишкових захворювань, головного болю, кашлю, хвороб, пов’язаних з сечовипусканням, укусів комах та змій.
У Стародавньому Римі зазвичай до приходу гостей столи натирали свежесорванной м’ятою, а стіни і підлугу кропили водою, настояною на м’ятних листках. За цією травою не потрібно було далеко ходити – вона росла всюди.
Переступивши поріг будинку, гість здогадувався, що його тут чекають! Про це йому повідав аромат м’яти. Стародавні римляни вважали, що запах цієї рослини покращує настрій і сприяє приємній застільній бесіді.
Стародавні вчені запевняли, що м’ята корисно впливає і на роботу мозку. Тому знаменитий римський історик і письменник Пліній Старший любив носити на голові вінок, сплетений із свіжої м’яти, і радив робити те ж саме своїм учням.
5. А. Асканія-Нова.
Біосферний заповідник „Асканія-Нова” (Херсонська область) – це давній степовий біосферний заповідник планети і найкрупніший серед степових заповідних європейських територій. Біологічне розмаїття степових екосистем налічує понад 500 видів вищих рослин і понад 3 000 видів тварин. Багато видів, зниклих за останні два сторіччя на величезних просторах колишніх степів Євразії, збереглися тут: ковила українська, Лессінга, волосиста; тюльпани скіфський і Шренка; белевалія сарматська, цибуля Регеля, волошка Талієва, зіркоплідник частуховий та інші.
Докладніше про перше чудо України читай в журналі „КОЛОСОК” №12(2013).
6. В. черепашок молюсків.
Черепашки – знаки, які подає нам море про життя, приховане у його глибинах. Їх приємно тримати, милуючись крутим вигином маківки та потужними ребрами, відчуваючи важкість черепашки у руці. Вони такі надзвичайні: різного кольору, форми, розміру, важкі та легкі. Деякі з них – дуже маленькі, їх важко відшукати; деякі – трапляються вкрай рідко, ну а деяких – дуже багато, берег просто вкритий ними.
З черепашок численних видів молюсків: синдесмії, мії піщаної, венерки, донакса, скафарок, тріцій, середземноморської мідії – утворені береги Арабатки. В Азовському морі найбільш поширений молюск кардіум, або серцевидка, родини кардіїд, найчисельнішої групи мілководних, здебільшого тепловодних форм молюсків. Пісок та мул сповнені їхніми черепашками. Не дарма місцеві пляжі, наче снігом, вкриті білим піском від зруйнованих черепашок молюсків.
Пристрасть шукати черепашки дуже надихає.
Докладніше про справжній піщаний рай Азовських кіс читай у статті „ПІЩАНИЙ РАЙ” Тетяни Остапенко в журналі „КОЛОСОК” №10(2012).
7. А. Ніжин.
Ніжинський огірок не лише знаменитий бренд, а й візитка міста Ніжина і навіть культурне явище. У грудні 2005 року за ініціативою Ніжинського
міськвиконкому огірку встановили унікальний, на той час перший пам’ятник овочу в Україні.
Першими селекціонували, засолювали і продавали ніжинські огірки греки, які поселилися у Ніжині в середині XVII століття. Спеціальним універсалом від 5 травня 1657 року гетьман Богдан Хмельницький надав грекам право на самоврядування, звільнив їх від сплати податків і державних повинностей. Греки швидко освоїлися, розгорнули в Україні торгівлю, встановили ділові зв’язки з Австрією, Німеччиною, Італією, Польщею, Росією, Туреччиною. Вони розбудовували Ніжин (звели церкву, школу, магістрат) і зайнялись сільським господарством на околицях міста. Саме з Греції переселенці привезли з собою насіння мініатюрних огірків, незнаних досі в Україні, вирощували їх у заплаві річки Остер та солили за своїм особливим рецептом. Хрусткі огірочки користувалися популярністю в окрузі, і незабаром вирощування і приготування ніжинських огірків поширилося на ближні села.
Слава про смак ніжинських огірків швидко росла. У 1787 році російська імператриця Катерина ІІ по дорозі до Криму скуштувала ніжинські огірки, які завбачливо наказав приготувати Потьомкін, і промовила: „Впрєдь нєізмєнно поставлять нєжінскіе оґурци к царскому столу в Петербург”. Так ніжинські делікатеси зненацька стали джерелом прибутку для міста, а також засобом збуту іншої сільськогосподарської продукції. Відтоді місцева огіркова промисло- вість успішно розвивається, а 1897 року у Ніжині встановлено своєрідний рекорд: засолено 100 вагонів огірків! Соління з Ніжина вивозили до Копенгагена, Берліна, Парижа, Лондона, Стокгольма, загалом до 1917 року продукт поставляли у 56 країн світу. Уже за СРСР розпочав роботу Ніжинський консервний комбінат.
Про те звідки родом огірок, про його лікувальні властивості та цікавинки з історії огіркової справи читай у статті „ЧИ ВСЕ МИ ЗНАЄМО ПРО ОГІРКИ?” Тетяни Павленко в журналі „КОЛОСОК” №2(2013).
8. Г. Австралії.
В Австралії досі живуть унікальні сумчасті тварини, тоді як більшість сумчастих Південної Америки вимерли після виникнення природного мосту між Південною та Північною Америкою, по якому з півночі на південь проникали нові види. Сумчасті Австралії збереглися завдяки природній ізоляції цього надзвичай цікавого віддаленого континенту.
Перші європейці, які відвідали Австралію у XVIII столітті, були вражені своєрідністю тваринного світу. Ззовні деякі тварини нагадували наших гризунів, хижаків, але мали цікаву особливість: самки народжували недоношених малят, розвиток яких завершувався у спеціальній сумці на череві матері. Всіх таких тварин об’єднали в підклас Сумчасті. За зовнішньою схожістю з тваринами Старого Світу європейці, які прибули на материк, назвали їх сумчастими куницями, сумчастими білками, сумчастими летягами, сумчастими тушканчиками, сумчастими вовками і т.і.
Представники родини Кенгурові поширені в Австралії, Тасманії, Новій
Гвінеї, на багатьох островах Південно-Східної Азії (від Сулавесі до Соломонових).
Докладніше про цих унікальних сумчастих, які мають суттєві біологічні відмінності від інших видів ссавців, читай у статті Ірини та Ігора Шидловських „АБОРИГЕНИ АВСТРАЛІЇ” в журналі „КОЛОСОК” №7(2014).
9. Г. Верблюдів.
Ці ссавці добре пристосовані до життя в суворій і безводній місцевості. Густие хутро призначее для захисту від денної спеки і нічного холоду. Широкі двопалі ступні – для пересування по сипучих пісках або дрібниму камінню. Верблюди не потіють і втрачають малу кількість рідини з випорожненнями. Волога, що під час дихання виділяється з ніздрів, збирається в особливій складці й потрапляє в рот. Верблюд протягом тривалого часу може обходитися без води, втрачаючи при цьому до 40% маси тіла. Коли добереться до води, верблюд, щоб відновити втрати рідини, може відразу випити до 100 л.
Одне зі специфічних пристосувань верблюда для життя в пустелі – горби, що являють собою жирові відкладення. Коли з їжею стає скрутно, верблюжий горб помітно зменшується в розмірах. Верблюд може обходитися без їжі близько місяця. Крім того, в денну спеку верблюди здатні акумулювати тепло і поступово витрачати його холодними ночами.
Верблюд – травоїдна тварина. Його багатокамерний шлунок здатний перетравити практично будь-яку рослинну їжу, в тому числі колючу і солону.
Верблюд дуже витривалий. За день він може перенести на собі від 200 до 300 кг маси на відстань в 50 і більше кілометрів.
Саме верблюдів з давніх-давен і до сьогодні використовують торговці в Африці для перетину пустель, адже Африка – найспекотніший континент на Землі. Тут не буває такої зими, як у нас в Україні. Майже на всій території материка ніколи не випадає сніг, а зима панує лише в гірських масивах Рувензорі, Кенії та Кіліманджаро. Африка розділена екватором на Південну та Північну майже посередині, тому одночасно в різних частинах материка можуть бути зима і літо, весна і осінь. Середньомісячна температура на півдні Африки взимку (з червня по серпень) не нижча +12 °С. Середньорічна температура на континенті
становить +20 °С і вище. Африканське місто Ель-Азізія (Лівія) потрапило у
„Книгу рекордів Гіннеса”. 13 вересня 1922 року тут була зафіксована найвища температура повітря у тіні на Землі (+58 °С).
Не зважаючи на те, що континент спекотний і нам важко уявити, як тут можна вижити, Африка стала домівкою для сотень тисяч представників рослинного та тваринного світу. Африканськими саванами безтурботно й безпечно бігають леви, тигри, слони, зебри, жирафи, антилопи та інші екзотичні тварини, а у диких водоймах живуть бегемоти й крокодили. І саме африканський континент „погодився оселити” на своїй території ще одне чудо природи, найбільшу пустелю планети – Сахару.
Про найбільшу та найспекотнішу пустелю планети читай у статті „ЗАГАДКИ САХАРИ” Юрія Шивали в журналі „КОЛОСОК” №4(2012).
10. Б. У Ґренландії.
Ґренландія – це безкраї простори землі, де майже на всій території протягом року панують сніги та багатовікові льодовики. Ґренландія – найбільший острів планети, його площа становить 2 130 800 км². Належить Данії і є автономною провінцією цієї країни.
Ескімо́си – група близькоспоріднених народів, що є корінними для найвищих широт північної півкулі традиційно займаючи територію від східного краю Чукотки до Гренландії. Загальна чисельність – біля 150 тисяч осіб.
Про мандрівку Ґренландією читай у статті „ТАЄМНИЧИЙ СВІТ ҐРЕНЛАНДІЇ” Юрія Шивали в журналі „КОЛОСОК” №5(2012).
ТВОЄ ЗДОРОВ’Я
11. Г. Міцне здоров’я.
„Міцне здоров’я – це найбільше багатство”. Саме так звучить народна мудрість. А ось ще декілька народних прислів’їв про здоров’я:
- Ціну здоров’я найкраще знає той, хто його втратив.
- Поглянь на вигляд і про здоров’я не питай.
- У здоровому тілі – здоровий дух.
- Здоров’я – всьому голова.
- Здоров’я не купиш.
Як ти їх розумієш?
Про те,що потрібно робити для того, щоб не довелося „купувати” здоров’я, читай у казці „ЗАПЧАСТИНИ ДЛЯ ЛЮДИНИ” Марини Яремійчук в газеті „КОЛОСОЧОК” №30(2013) „ЗДОРОВ’Я – НАЙДОРОЖЧИЙ СКАРБ”.
12. В. Солодощів тисячі, а здоров’я одне! Г. Овочі і фрукти – корисні продукти. Д. Їж завжди в один і той самий час.
Уяви всю свою щоденну їжу разом на одній великій тарілці. Тут і перша страва, і каша із м’ясом або рибою, солодощі і молоко, а поряд – фрукти та овочі. Все це треба з’їсти, звісно, не відразу, а впродовж дня. Як повинна виглядати така тарілка, щоб твоє харчування було здорове та корисне?
Відповідь на це питання нещодавно дали американські вчені. Вони запропонували поділити таку уявну велику тарілку на чотири майже рівні частини. Кожну частину тарілки займає певний вид їжі: овочі та фрукти (5 порцій щоденно), зернові та білкові продукти. Зверни увагу, що молочне зібране на окремій тарілочці. Це тому, що молочні страви тобі треба вживати щодня.
Якщо щодня споживати трохи того, а трохи іншого, їжа буде різноманітна та збалансована – це корисне харчування. Якщо їсти, наприклад, лише картоплю з ковбасою, або зловживати цукерками та печивом – баланс порушиться і зрештою людина захворіє від того, що організм не отримує повного набору поживних речовин, які потрібні для здорового життя та росту.
Правильий вибір їжї – це ще не все. Запорукою успіху є режим харчування. Якщо не їсти понад 4 години, через нестачу енергії знижується працездатність, погіршується пам`ять. Тому у школі необхідно з’їсти другий сніданок. Ти маєш їсти 5 разів на добу – перший сніданок удома, другий сніданок у школі, обід, підвечірок та вечеря. Їсти частіше недобре, бо тоді їжа погано засвоюється. Тричі на день обов`язково їж гарячу страву.
Якщо ти залишаєшся у школі після уроків, то неодмінно пообідай в їдальні. Адже ніякий бутерброд не замінить повноцінного обіду!
Інші поради, про користь різних продуктів, а також казку Олени Крижановської „СОЛОДКИЙ СОН ПУСТУНЧИКА” (із циклу „ПРИГОДИ ЗЕРНЯТОК У КРАЇНІ ЗДОРОВ’Я”) про те, як Пустунчик вчився правильно харчуватися читай в газеті „КОЛОСОЧОК” №29(2013).
13. А. Кропиву.
Кропива трапляється на пустирях, по узбіччях доріг, на лісових галявинах і ярах, а також поблизу помешкань.
Цю травянисту рослину дійсно можна впізнати із заплющеними очима на дотик. Адже стебла і листя кропиви мають пекучі волоски, які під час дотику зі шкірою починають виділяти мурашину кислоту, викликаючи незначний дратівливий процес з можливою появою пухирів.ропива трапляється на пустирях, по узбіччях доріг, на лісових галявинах і ярах, а також поблизу помешкань.
Кропива дводомна є широко поширеною багаторічною рослиною, яка може досягти у висоту від 30 до 150 см. Листя кропиви досить великі і зубчасті. Коренева система потужна повзуча. Квіти непоказні, а стебло чотиригранної структури.
Кропива – лікарська рослина.У медицині застосовується практично вся рослина: і кореневища, і листя, і насіння. У кропиві є цілий комплекс вітамінів: С, В2, К і каротин. Вона містить велику кількість флавоноїдів, дубильних і алкалоідоподобних речовин, а також мурашину, паркумаровую і кавову кислоту. До складу цієї рослини входять і фітонциди, холін, залізо, марганець, хром і мідь. У кореневищах є гліколіз, стирол. Ці діючі речовини мають протизапальну властивість.
14. А. Щоб здаватися дорослішими. Б. З цікавості. Г. Бо не здогадуються про шкоду куріння.
Навряд чи хто починає курити для того, щоб швидше померти або важко хворіти наприкінці життя.
Можливо, і тебе вже спокушали цигаркою? Але ти відмовився, адже батьки та вчителі розповідали про небезпеки, які підстерігають курців.
Всі знають, що курити не варто, однак навіть дорослі часто недооцінюють шкоду для здоров’я, яку завдає паління. Якщо ти вже спробував цигарку (можливо, з цікавості) – ніколи цього більше не роби: легко почати цю недобру справу, та важко кинути. Тютюн – це вбивця! До його складу входить багато шкідливих речовин, серед них – нікотин, який викликає залежність від куріння.
Ти, безперечно, бачив, що дорослі курять. Навіть батьки і учителі, які забороняють це робити тобі. Це тому, що у них бракне сили волі побороти цю згубну звичку або вони не розуміють, яку шкоду завдають своєму організмові.
Допоможи їм кинути палити!
Про те, як це зробити читай у газеті „КОЛОСОЧОК” №2(2014) „ОБИРАЙ ЗДОРОВ`Я”.
15. Д. Вітамін А.
Нестача вітаміну А у дітей може викликати сповільнення росту, тому вітамін А називають вітаміном росту. Вітамін А дуже важливий для нашого здоров’ я. За нестачі цього вітаміну погіршується зір і апетит, з’являється втома.
У травному тракті людей і тварин у вітамін А перетворюються в-каротин та деякі інші каротини, які організми отримують з їжею.
Оранжеві та червоні плоди найчастіше трапляються у природі. Радують наше око гарбу з, томати, солодкий перець, обліпиха, шипшина, горобина, абрикоси, морква, плоди цитрусових , хурма. Вони такі гарні , що їх хочеться з’їсти! І правильно – ці оранжеві плоди не лише красиві, але й дуже корисні . Забарвлюють їх природні барвники – каротиноїди.
Каротиноїди містяться у клітинах та тканинах усі х живих організмів на планеті. Їх виробляють бактерії , гриби і вищі рослини, а тварини – ні .
16. Д. Предмети гігієни: зубну щітку і гребінець.
Щоб твоє тіло завжди було чистим, потрібно мати предмети, які називають предметами особистої гігієни: зубну щітку, гребінець для волосся, рушник, ножиці й пилочку, нижню білизну.
Предметами своєї особистої гігієни можеш користуватися тільки ти особисто. Якщо ними користуватимуться інші люди, це може порушити захист твого організму. Якщо предметами твоєї особистої гігієни випадково скористається хвора людина, то ти можеш навіть заразитися. А якщо хворий ти, то може заразитися інша людина. Наприклад, спільна зубна щітка може стати переносником ангіни, а спільний рушник або гумові капці для басейну — переносником грибкових захворювань.
Предмети особистої гігієни мають завжди бути чистими. Слід регулярно прати нижню білизну та рушники, пропарювати в гарячій воді зубну щітку й час від часу її міняти, очищати від волосся гребінець та мити його. Предмети особистої гігієни треба періодично міняти, оскільки під час тривалого використання вони стають джерелом інфекції.
Кожна людина повинна вміти користуватися засобами й предметами особистої гігієни. Без цього вміння не можна вважати себе культурною людиною.
Докладніше про гігієну та як її дотримувалися у минулі часи читай у газетах „КОЛОСОЧОК” №27(2013) „ГІГІЄНА – ЦЕ ЗДОРОВ`Я” та №28 „ЧОМУ ТРЕБА МИТИ РУКИ?”
17. Б. Молоко.
„Дивовижна їжа, приготована природою”. Саме так назвав молоко російський учений Іван Павлов, і він не помилявся. Харчова цінність 1 л коров’ячого молока така ж, як 400 г телятини або риби. У літрі молока міститься 130 г сухих речовин. Це стільки ж білка, скільки його є у восьми курячих яйцях! Білки молока наш організм використовує як будівельний матеріал.
Людство займається землеробством і скотарством 15 тисяч років, і стільки ж часу вживає молоко.
Докладніше про те, які тварини дають молоко, як зберегти молоко, як роблять сир читай у газеті „КОЛОСОЧОК” №9(2013) „ДИВОВИЖНА ЇЖА, ПРИГОТОВАНА ПРИРОДОЮ”.
18. „Здоровий спосіб життя”.
Здоровий спосіб життя з точки зору медиків – це гармонійний режим поєднання роботи та відпочинку, оптимальне харчування, фізична активність, дотримання гігієни, відсутність шкідливих звичок, а також найважливіша складова – доброзичливе ставлення до оточуючих і до життя взагалі в будь-яких його проявах.
Спосіб життя насуттєвіше впливає на здоров’я людини. Змінити його відповідно до принципів здорового способу життя складно, але можливо, бо це залежить від самої людини.
19. А. Надворі була зима, а загартовування варто починати влітку.
Починати загартовуватися можна в будь-який час року. Однак, літо – найсприятливіший час для загартовування.
Що таке загартовування? Це набір методів, які підвищують опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, як-то: холодне повітря, вода та інше. Загартована людина, проходивши з мокрими ногами кілька годин, хіба що чхне пару разів, але не захворіє. Не людина може серйозно і надовго застудитися від звичайного протягу.
Активний відпочинок у будь-яку пору року загартовує твій організм, а ще приносить багато яскравих емоцій. Гарний настрій також зміцнює імунітет.
Цікаво, що від народження кожен з нас отримує певний „запас міцності” і набір адаптаційних механізмів, які дозволяють швидко пристосовуватися до умов зовнішнього середовища. Кожна новонароджена дитина має цей адаптаційний потенціал. Завдання кожного полягає не в тому, щоб виробити пристосувальні механізми – вони і так є! Завдання полягає в тому, щоб їх зберегти і зміцнити.
Казку Олени Крижанівської „ДРАБИНКА-НЕВИДИМКА” (із циклу „ПРИГОДИ ЗЕРНЯТОК У КРАЇНІ ЗДОРОВ’Я”) про те, як Пустунчик загартовувався читай в газеті „КОЛОСОЧОК” №31(2013).
20. А. 1 4 – 2 3.
„Добре прожуєш – солодко проковтнеш”. Як ти розумієш це народне прислів’я ? Не даремно народні прислів’я та приказки називають народною мудрістю. Ось подібні прислів’я:
- • Не кусай більше, як у рот влізе, бо вдавишся.
- • Мало вкусиш – швидше прожуєш і проковтнеш.
Обговори з друзями або батьками зміст цих прислів’їв та приказок про їжу і харчування:
- • Апетит з їжею прибуває.
- • Поволі, хлопчику: раз хліба, два борщику.
- • Хто з собою хліб носить, той їсти не просить.
- • Де ви, пироги? Тут є ваші вороги.
- • Пиріг животові не шкодить.
- • З’їла борщик до кришечки, щоб не боліли кишечки.
- • Смачні борщ і каша, якщо там є шматочок м’яса.
- • В гурті і каша добре їсться.
- • Як їсть дитина, то тішиться родина.
- • Коли гаряче, то студи, козаче.
- • Душа міру знає.
- • Виїв ще й облизався.
ПОРИ РОКУ
21. Г. Весна=літо.
Сезони року та їхня тривалість
Сезон |
Місяці |
Тривалість (у днях) |
Зима |
грудень, січень, лютий |
90 (91 у високосний рік) |
Весна |
березень, квітень, травень |
92 |
Літо |
червень, липень, серпень |
92 |
Осінь |
вересень, жовтень, листопад |
91 |
Найдовші сезони – весна і літо, найкоротші – зима, у високосний рік зима триває стільки ж днів, що й осінь.
22. Г. 6 градусів.
Термометр – прилад для вимірювання температури. Отже, якщо термометр показує 6 градусів, це означає, що температура (наприклад, води або повітря в кімнаті) дорівнює 6 градусів. Значить, якщо виміряти температуру іншим термометром, він покаже також 6 градусів. Таку ж температуру покаже і третій термометр, розташований поруч з першим та другим. Цікаво, яку ж тоді температуру покаже ще один термометр?
23. Г. В Антарктиду.
Згідно правил розв’язування ребусів: якщо перед малюнком стоять коми, це означає, що від його назви треба відкинути стільки перших літер, скільки є ком. Якщо ж коми стоять після малюнка, то відкидають останні літери.
У нашому ребусі маємо чотири малюнки: БАНТ, АРКА, ТИН та ДАХ. Отже, від слова БАНТ залишається АНТ, від слова АРКА залишається АРК, від слова ТИН – ТИ, а від слова ДАХ – ДА.
Тепер об’єднуємо: АНТ+АРК+ТИ+ДА = АНТАРКТИДА.
24. Д. Вони однакові.
Половина – одна з двох рівних частин чогось. Половина року – це 365 діб : 2 = 182 доби і 12 годин. Половина високосного року – 183 доби.
25. Г. Лижі.
Знайдемо у тексті „зимові” слова, які заховалися: „Лідія підійшла до Оксани ліпити снігову бабу. Надворі радісні діти зустріли продавчиню морозива”. Отже, слова ЛІД, СНІГ, МОРОЗ, САНИ знайшлися, а слова ЛИЖІ немає.
26. Б. Крохмаль.
Уважно ідемо за підказками Лапуні: 1 клітинка праворуч → 2 клітинки вгору → 1 клітинка ліворуч → 3 клітинки праворуч → 2 клітинки вниз → 1 клітинка вгору → 2 клітинки ліворуч → 1 клітинка праворуч.
27. Б. Падолист.
Випиши із рядочка букв кожну третю букву (як і було вказано в умові завдання). Трохи уваги та акуратності, і слово ПАДОЛИСТ розшифроване.
Про те, як дерева витримують морози, чому восени листя змінює колір, навіщо деревам потрібний падолист читай у газеті „КОЛОСОЧОК” №21/2013 „ ЯК ЗИМУЮТЬ ДЕРЕВА?”.
28. Д. Хлорофіл.
Під дією світла в рослинах утворюється хлорофіл, природний барвник, який надає рослинам зеленого кольору. Хлорофіл майже є в усіх рослинах. Ця речовина поглинає сонячне світло, вбирає необхідні речовини з ґрунту та повітря і виробляє продукти, необхідні для життя рослин.
Знайди у слові ХЛОРОФІЛ слова, які склав Пустунчик: ЛОР, ролі, хлор, хор.
29. Г. Сокорух.
Сокоруху деревах – одне з найперших весняних явищ. На зиму в коренях та у деревині стовбура відкладається поживна речовина – крохмаль. Навесні корені вбирають з ґрунту талу воду, і крохмаль перетворюється на цукор. Піднімаючись стовбуром, вода несе розчинений цукор до гілок, бруньок, листків.
Про інші секрети весни читай у газеті „КОЛОСОЧОК” №7/2014 „ОЙ, ВЕСНА, ВЕСНА, ДНЕМ КРАСНА”.
30. В. 6.
Якщо поділити папір, розрізавши його через усі пари точок отримаємо 6 шматочків паперу. Порахуй!